Składniki na sernik:
-500 g serka ricotta
-250 g serka mascarpone
-pół szklanki cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
-4 jajka
skórka starta z 1 cytryny lub pomarańczy
cukier puder lub kakao do posypania
Przygotowanie:
Ciasto kruche przygotować z tego przepisu
Jeśli chcemy uzyskać ciemny spód można dodać 2 łyżeczki kakao.
Jeśli chcemy uzyskać ciemny spód można dodać 2 łyżeczki kakao.
Ricottę, mascarpone, cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i skórkę cytrynową
miksować 5-7 minut na jednolitą masę.
Wylać na zapieczony wcześniej i ostudzony spód z ciasta kruchego.
Piec w temperaturze 180 st. C przez 50-60 minut, do suchego patyczka.
Sernik zostawić w otwartym piekarniku.
Po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki na 3-4 godziny lub najlepiej na całą noc.
Posypać cukrem pudrem lub kakao.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz