środa, 19 grudnia 2012

"Gdy się Chrystus rodzi..."





Składniki na sernik:

-500 g serka ricotta
-250 g serka mascarpone
-pół szklanki cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
-4 jajka
skórka starta z 1 cytryny lub pomarańczy
cukier puder lub kakao do posypania

Przygotowanie:

Ciasto kruche przygotować z tego przepisu
Jeśli chcemy uzyskać ciemny spód można dodać 2 łyżeczki kakao.

Ricottę, mascarpone, cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i skórkę cytrynową 
miksować 5-7 minut na jednolitą masę.
Wylać na zapieczony wcześniej i ostudzony spód z ciasta kruchego.
Piec w temperaturze 180 st. C przez 50-60 minut, do suchego patyczka.
Sernik zostawić w otwartym piekarniku. 
Po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki na 3-4 godziny lub najlepiej na całą noc.
Posypać cukrem pudrem lub kakao.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz