piątek, 21 grudnia 2012

Cantuccini




Składniki:

1 jajko
1 szklanka mąki
pół szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka masła
skórka starta z jednej pomarańczy lub cytryny
10 dag całych migdałów lub żurawiny, 

Przygotowanie:

Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. 
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę i migdały.
Uformować z ciasta dwa wałki ok. 30 cm.
Piec na złoto w 175 st. przez 20 minut. Wyjąć, odstawić na 5 minut.
Pokroić na ukośne 1,5-2 cm kromeczki.
Ułożyć poziomo i piec przez 10 minut po jednej i 5 minut po drugiej stronie.
Wystudzić, przełożyć do pojemnika(słoika) i szczelnie zamknąć.

Najlepsze zanurzone w winie Vin Santo lub kawie:)

Smacznego!!!




1 komentarz: