Składniki na kruche ciasto:
-250 g mąki
-1 jajko
-100 g cukru
-100 g masła
Wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Składniki na masę:
-2 łyżeczki konfitury różanej(pomarańczowej)
-4-5 łyżeczek serka mascarpone
Składniki na lukier:
-łyżka gorącej wody
-1 szklanka cukru pudru
-100 ml wody różanej(sok z jednej pomarańczy)
-różowy(pomarańczowy) barwnik spożywczy
Wyjąć z lodówki zagniecione wcześniej ciasto.Podzielić na 2 części. Rozwałkować na grubość 2 cm. Wyłożyć na blachę, uformować wyższe brzegi.
Piec ok. 20 minut.
Przygotować masę mieszając delikatnie widelcem konfiturę z serkiem mascarpone,
Wyłożyć na ciasto.
Do cukru pudru wlać łyżkę gorącej wody i dodać wodę różaną(sok z pomarańczy).
Energicznie wymieszać trzepaczką.
Podzielić na dwie części, do jednej dodać różowego, a do drugiej pomarańczowego barwnika
Dekorować płatkami róż, płatkami migdałowymi....
Smacznego!!!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz