sobota, 7 kwietnia 2012

Mazurki Wielkanocne...


Składniki na kruche ciasto:
 
-250 g mąki
-1 jajko
-100 g cukru
-100 g masła

Wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
 
Składniki na masę:
 
-2 łyżeczki konfitury różanej(pomarańczowej)
-4-5 łyżeczek serka mascarpone

Składniki na lukier:

-łyżka gorącej wody
-1 szklanka cukru pudru
-100 ml wody różanej(sok z jednej pomarańczy)
-różowy(pomarańczowy) barwnik spożywczy
 
Wyjąć z lodówki zagniecione wcześniej ciasto.Podzielić na 2 części. Rozwałkować na grubość 2 cm. Wyłożyć na blachę, uformować wyższe brzegi.
Piec ok. 20 minut.
 
Przygotować masę mieszając delikatnie widelcem konfiturę z serkiem mascarpone, 
Wyłożyć na ciasto.
 
Do cukru pudru wlać łyżkę gorącej wody i dodać wodę różaną(sok z pomarańczy).
Energicznie wymieszać trzepaczką. 
Podzielić na dwie części, do jednej dodać różowego, a do drugiej pomarańczowego barwnika 
 
Dekorować płatkami róż, płatkami migdałowymi....

Smacznego!!!:)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz