sobota, 29 października 2011

"Koncert jesienny na dwa świerszcze i wiatr w kominie..."



Na sernik

1 kg sera trzykrotnie zmielonego
1 szklanaka mleka
1 szklanka śmietanki 30%
1 szklanka drobnego cukru
2 budynie waniliowe lub smietankowe
10 jaj
10 dag masła
cukier waniliowy, zapach waniliowy lub cytrynowy
rodzynki, skórka pomarańczowa

Ser, masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy i budyń zmiksować na gładką masę. Następnie dodać mleko i śmietankę. Pod koniec wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z masą serową.

Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową (będzie dość rzadka). Piec około 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Sernik wystudzić, wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub przygotować jeden dzień przed podaniem.

Polewa czekoladowa

1/3 kostki masła
1 łyżka wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Na małym ogniu rozpuścić masło, dodać wodę, kakao oraz cukier i połamaną w kostki czekoladę.  Gotować 5 minut aż masa będzie gładka.
Ostudzoną masą udekorować sernik.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz