wtorek, 27 września 2011

Sezon na kurki...

            
            

Przepis na kurki z kokardkami dla dwóch osób


25 dag kurek
2 porcje makaronu
1 średnia cebula
4 łyżki gęstej śmietany
1 garść pokrojonego koperku
2 łyżki masła do smażenia
 Do smaku: pieprz, sól, ziarna jałowca, liście laurowe, ziele angielskie.

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i  przez chwilę poddusić. Dodać umyte kurki i przyprawy. Dusić na małym ogniu przez około 15 minut.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Odcedzić zostawiając trochę wody, która zagęści nam sos kurkowy.
Kokardki, śmietanę i koper dodać do kurek i lekko wymieszać.
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz