piątek, 8 czerwca 2012

Polska, Biało-Czerwoni...


Składniki:


Kruche ciasto:

10 dag masła
  1  szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
3 żółtka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

1 litr mleka
łyżka masła
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
5 żółtek



Przygotowanie:

Mąkę przesiać, schłodzone masło dokładnie posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Posmarować formę do tarty (26 cm) masłem, posypać kaszą manną. Ciasto rozwałkować, przenieść na wałku do tortownicy, wyłożyć, docisnąć do brzegów formy. Na ciasto położyć folię aluminiową, wysypać fasolę i włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Po15 min. zdjąć folię i wstawić na dodatkowe 15 min. Ciasto przestudzić.

Mleko zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe składniki wymieszać mikserem, wlać do gotującego mleka, mieszać aż masa będzie gęsta. Przestudzić. Wylać na ciasto.


Dekorować połówkami truskawek.


Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz