piątek, 17 lutego 2012

Zobacz czyje urodziny dzisiaj są...



Ciasto marchewkowe zrobiło furorę w moim domu tej zimy, piekłam je kilkanaście razy!:)
Modyfikowałam pierwotny przepis, aż wybrałam ten, według mnie najlepszy.


Ciasto marchewkowe

Składniki:

 1 szkl. oleju
 4 jaja
 2 szkl. drobno utartej marchewki
 2 szkl. mąki
 2 szkl. cukru
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 2 łyżeczki sody
 2 łyżeczki cynamonu
 szczypta soli
 orzechy
 rodzynki
 suszona żurawina

Sposób wykonania:

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać olej. Następnie wsypywać po trochu przesianą mąkę, dodać marchew, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, orzechy, rodzynki i żurawinę. Piec w temp. 180 st., ok. 50-60 min.
Ciasto wyjąć, zostawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz