sobota, 17 marca 2012

Jabłuszko pełne snu ... imieninowe tiramisu dla miłośnika Jabłuszka...


Składniki:

1 paczka biszkoptów
4 jajka 
40 dag mascarpone
4 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
1 filiżanka kawy espresso 
4 łyżki likieru amaretto
4 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:

Zaparzyć filiżankę kawy, ostudzić, dodać likier.  
Jajka i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać mascarpone i wymieszać łyżką. 
Biszkopty zanurzać przez chwilę w kawie, wyłożyć nimi dno szklanego naczynia.
Przykryć je połową kremu i posypać kakao. Wyłożyć drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów,
ponownie przykryć warstwą  kremu i posypać kakao.
Tiramisu wstawić do lodówki na 4-6 godzin.
Przed podaniem posypać kakao.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz