Lekki tort biszkoptowo-truskawkowy
Składniki:
1 opakowanie biszkoptów Savoiardi
1/2 l śmietanki 30%
1/2 kg truskawek(mogą być mrożone)
3-4 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki rumu
1/4 szkl przegotowanej wody
1 łyżka cukru
płatki migdałowe
Wykonanie:
Poncz:
Do przegotowanej wody dodać cukier i rum. Wymieszać i ostudzić.
Mus truskawkowy:
Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody, odstawić aż napęcznieje.
Truskawki zblendować z cukrem i sokiem cytrynowym, przetrzeć przez sito.
Do żelatyny dodać 2-3 łyżki gorącej wody i wymieszać, aż do zniknięcia grudek.
Śmietanę ubić na sztywno dodać truskawki i żelatynę. Połączyć
mieszając mikserem na minimalnych obrotach.
Tort:
Tortownicę o średnicy 23-24 cm posmarować delikatnie masłem.
Savoiardi przyciąć z jednej strony na wysokości 1 cm.
Przykleić je pionowo dookoła wewnętrznej strony tortownicy oraz
wyłożyć nimi jej dno. Delikatnie skropić biszkopty przygotowanym ponczem.
Połową musu truskawkowego wyłożyć dno tortownicy. Przykryć
warstwą biszkoptów skropionych lekko ponczem, następnie wyłożyć drugą
warstwę musu.
Wierzch tortu posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić na godzinę do lodówki.
Smacznego!!!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz