niedziela, 24 lutego 2013

Róże...





Ciasto kruche:

2    szkl mąki
1/2 szkl cukru
100 g masła
1 łyżka śmietany
3 żółtka
cukier waniliowy

Zagnieść ciasto do połączenia się składników. Owinąć w folię i wstawić na min. 30 minut do lodówki.

Nadzienie serowe:

250 g serka ricotta
1/3 szkl cukru pudru
2 jajka
1/2 szkl śmietanki 30%
2 łyżki budyniu waniliowego

Dekoracja:

konfitura różana
7-8 niewielkich, czerwonych jabłek.
Obrać grubo, tak by można je było formować w róże.
Skropić sokiem z cytryny.

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180 st. C.
Z lodówki wyjąć ciasto.  Rozwałkować i wylepić nim dno i boki tortownicy.
Zapiec przez 15 minut.
Wymieszać mikserem wszystkie składniki masy serowej.
Na podpieczony spód wylać masę serową.
Z jabłek uformować róże, na każdą nałożyć łyżeczkę konfitury.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz