niedziela, 24 lutego 2013
Róże...
Ciasto kruche:
2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
100 g masła
1 łyżka śmietany
3 żółtka
cukier waniliowy
Zagnieść ciasto do połączenia się składników. Owinąć w folię i wstawić na min. 30 minut do lodówki.
Nadzienie serowe:
250 g serka ricotta
1/3 szkl cukru pudru
2 jajka
1/2 szkl śmietanki 30%
2 łyżki budyniu waniliowego
Dekoracja:
konfitura różana
7-8 niewielkich, czerwonych jabłek.
Obrać grubo, tak by można je było formować w róże.
Skropić sokiem z cytryny.
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 st. C.
Z lodówki wyjąć ciasto. Rozwałkować i wylepić nim dno i boki tortownicy.
Zapiec przez 15 minut.
Wymieszać mikserem wszystkie składniki masy serowej.
Na podpieczony spód wylać masę serową.
Z jabłek uformować róże, na każdą nałożyć łyżeczkę konfitury.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz