Ciasto czekoladowe:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki oleju
2 jajka
cukier waniliowy
Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Tortownicę 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem.
W jednym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
W drugim olej, maślankę i jajka. Suche i mokre składniki połączyć i wymieszać trzepaczką.
Masę wylać do tortownicy, piec ok. 40 minut.
Różowy krem:
1 i 1/2 szklanki śmietany 30%
20 dag malin, mrożone lub świeże
1/3 szklanki wody
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Żelatynę zalać 2-3 łyżkami gorącej wody, dokładnie wymieszać.
W rondelku gotować maliny przez 3-5 minut, zredukować część wody.
Przetrzeć przez sito. Przestudzić.
Przetrzeć przez sito. Przestudzić.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodać do niej przestudzoną żelatynę i malinowe puree. Wymieszać trzepaczką.
Ciasto przekroić wzdłuż na trzy części. Przełożyć różowym kremem.
Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Krem czekoladowy:
20 dag gorzkiej czekolady
1 i 1/2 szklanki śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodać czekoladę. Wymieszać trzepaczką.
Schłodzony tort pokryć kremem czekoladowym.
Smacznego!!!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz