Składniki na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
150 g masła
2 łyżeczki kakao
1 jajko
cukier waniliowy
Masa dyniowa:
1 kg dyni
2 pomarańcze
1 cytryna
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 szklanka śmietanki 30%
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 tabliczka czekolady
skórka otarta z 1 pomarańczy i z 1 cytryny
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść i włożyć do lodówki.
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka zasypać cukrem i gotować przez 20 minut.
Po tym czasie dodać obrane ze skóry i pokrojone w kostkę cytryny i pomarańcze.
Gotować do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Masę wystudzić a następnie ubić tłuczkiem do ziemniaków lub zmielić blenderem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie je połączyć.
Wyłożyć ciastem dno i boki formy do tarty (24 cm). Wstawić na 15 minut do nagrzanego
do 180 st. C piekarnika. Na dno ciasta wyłożyć drobno pokrojoną czekoladę i wylać masę dyniową. Piec 30-35 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz