Składniki:
4 szkl mąki tortowej
1 szkl mleka
1 szkl cukru
1 masło roślinne
2 op drożdży instant
5 jajek
cukier waniliowy
Kruszonka:
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki rozpuszczonego masła roślinnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki wymieszać w miseczce drewnianą łyżką, aż utworzą się grudki.
Sposób wykonania:
Do mąki wsypać drożdże i cukier, wymieszać. Wlać podgrzane mleko i roztopione masło.
Dodać jajka. Wszystkie składniki wyrobić mikserem, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 st. W tym czasie zrobić kruszonkę. Umyć śliwki i wyjąć z nich pestki.
Formę ok. 26 cm. wysmarować olejem i wyłożyć ciasto. Na wierzchu układać połówki owoców
i posypać kruszonką. Piec 40-45 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz