niedziela, 17 marca 2013

Z całego serca życzę Ci...



Lekki tort biszkoptowo-truskawkowy

Składniki:

1 opakowanie biszkoptów Savoiardi
1/2 l śmietanki 30%
1/2 kg truskawek(mogą być mrożone)
3-4 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki rumu
1/4 szkl  przegotowanej wody
1 łyżka cukru
płatki migdałowe


Wykonanie:

Poncz:

Do przegotowanej wody dodać cukier i rum. Wymieszać i ostudzić.

Mus truskawkowy:

Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody, odstawić aż napęcznieje.
Truskawki zblendować z cukrem i sokiem cytrynowym, przetrzeć przez sito.
Do żelatyny dodać 2-3 łyżki gorącej wody i wymieszać, aż do zniknięcia grudek.
Śmietanę ubić na sztywno dodać truskawki i żelatynę. Połączyć
mieszając mikserem na minimalnych obrotach.

Tort:

Tortownicę o średnicy 23-24 cm posmarować delikatnie masłem.
Savoiardi przyciąć z jednej strony na wysokości 1 cm.
Przykleić je pionowo dookoła wewnętrznej strony tortownicy oraz
wyłożyć  nimi jej dno. Delikatnie skropić biszkopty przygotowanym ponczem.

Połową musu truskawkowego wyłożyć dno tortownicy. Przykryć
warstwą biszkoptów skropionych lekko ponczem, następnie wyłożyć drugą
warstwę musu.
Wierzch tortu posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić na godzinę do lodówki.

Smacznego!!!:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz