poniedziałek, 12 listopada 2012

Tarta dyniowa, pyszna...





Składniki na kruche ciasto:

1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
150 g masła 
2 łyżeczki kakao
1 jajko
cukier waniliowy

Masa dyniowa:

1 kg dyni
2 pomarańcze
1 cytryna
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 szklanka śmietanki 30%
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 tabliczka czekolady
skórka otarta z 1 pomarańczy i z 1 cytryny


Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść i włożyć do lodówki.

Dynię obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka zasypać cukrem i gotować przez 20 minut.
Po tym czasie dodać obrane ze skóry i pokrojone w kostkę cytryny i pomarańcze. 
Gotować do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Masę wystudzić a następnie ubić tłuczkiem do ziemniaków lub zmielić blenderem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie je połączyć.

Wyłożyć ciastem dno i boki formy do tarty (24 cm). Wstawić na 15 minut do nagrzanego 
do 180 st. C piekarnika. Na dno ciasta wyłożyć drobno pokrojoną czekoladę i wylać masę dyniową. Piec 30-35 minut. 

Smacznego!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz