sobota, 5 maja 2012

Dłuuuga majówka...

Na Poznańskiej Starówce...

Odwiedzamy też pierwszą stolicę Polski-Gniezno...


Po powrocie do domu piekę tartę cytrynową z bezą...




Kruche ciasto:

-250 g mąki
-1 jajko
-100 g cukru
-100 g masła

Wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Po 30 min. ciasto wyjąć z lodówki.  Rozwałkować na grubość 2 cm. Wyłożyć na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę do tarty. Piec ok. 20 minut.

Masa cytrynowa: 

-3 jajka
-100 g cukru
-sok z 2 cytryn
-100 g masła
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jaja utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać sok z cytryn, masło i mąkę ziemniaczaną.
Podgrzewać krem mieszając go do czasu, aż zgęstnieje.Wyłożyć na upieczony kruchy spód.

Beza:

-3 białka
-100 g cukru pudru
-płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
Wyłożyć na masę  cytrynową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 15-20 minut.
Ostudzić i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Smacznego!!!:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz