Na Poznańskiej Starówce...
Po powrocie do domu piekę tartę cytrynową z bezą...
Kruche ciasto:
-250 g mąki
-1 jajko
-100 g cukru
-100 g masła
Wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Po 30 min. ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na grubość 2 cm. Wyłożyć na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę do tarty. Piec ok. 20 minut.
Masa cytrynowa:
-3 jajka
-100 g cukru
-sok z 2 cytryn
-100 g masła
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jaja utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać sok z cytryn, masło i mąkę ziemniaczaną.
Podgrzewać krem mieszając go do czasu, aż zgęstnieje.Wyłożyć na upieczony kruchy spód.
Beza:
-3 białka
-100 g cukru pudru
-płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
Wyłożyć na masę cytrynową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 15-20 minut.
Ostudzić i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego!!!:)
Masa cytrynowa:
-3 jajka
-100 g cukru
-sok z 2 cytryn
-100 g masła
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jaja utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać sok z cytryn, masło i mąkę ziemniaczaną.
Podgrzewać krem mieszając go do czasu, aż zgęstnieje.Wyłożyć na upieczony kruchy spód.
Beza:
-3 białka
-100 g cukru pudru
-płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
Wyłożyć na masę cytrynową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 15-20 minut.
Ostudzić i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego!!!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz