niedziela, 11 grudnia 2011
Późnojesienny spacer i... marchewkowe ciasto.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
1 i 1/4 szkl. oleju
4 jaja
2 szkl. drobno utartej marchewki
2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
szczypta soli
orzechy
rodzynki
suszona żurawina
Lukier:
140 g cukru pudru
30 ml soku z cytryny
Sposób wykonania:
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, orzechy, rodzynki i żurawinę. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min.
W tym czasie przygotować lukier dodając do cukru pudru świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto wyjąć, zostawić do ostygnięcia. dekorować przygotowanym lukrem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz