niedziela, 11 grudnia 2011

Późnojesienny spacer i... marchewkowe ciasto.


Ciasto marchewkowe

Składniki:

 1 i 1/4 szkl. oleju
 4 jaja
 2 szkl. drobno utartej marchewki
 2 szkl. mąki
 2 szkl. cukru
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 2 łyżeczki cynamonu
 2 łyżeczki sody
 szczypta soli
 orzechy
 rodzynki
 suszona żurawina

Lukier:

140 g cukru pudru
  30 ml soku z cytryny

Sposób wykonania:

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, orzechy, rodzynki i żurawinę. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min.
W tym czasie przygotować lukier dodając do cukru pudru  świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto wyjąć, zostawić do ostygnięcia.  dekorować przygotowanym lukrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz