niedziela, 14 sierpnia 2011

Urodziny Roberta






Wszystkiego najlepszego!!!



Tort bezowy z truskawkami

Składniki na bezę:

-6 białek
-1,5 szklanki drobnego cukru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka octu jabłkowego

Składniki na krem:

-0,5 litra śmietanki 30%
-100 g serka mascarpone
-cukier waniliowy

Do dekoracji:

Truskawki, borówki amerykańskie lub inne owoce sezonowe.

Beza: Piekarnik nagrzać do 140 stopni. Białka  ubić mikserem na sztywną pianę,  stopniowo  dodawać cukier.  Gdy masa będzie gładka i błyszcząca  dodać ocet,  mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Ubijać do połączenia się składników. Bezę kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować koła o średnicy 23 cm. Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec dalej przez 60 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę w zamkniętym piekarniku przez kilka godzin(beza będzie wtedy bardziej krucha).

Krem:Ubić śmietanę na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier waniliowy. Połączyć delikatnie z serkiem mascarpone.

Połowę kremu wyłożyć na pierwszy krążek bezy, położyć owoce. Przykryć drugim krążkiem bezy i wyłożyć drugą połowę kremu na wierzch tortu. Udekorować truskawkami i borówkami.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz