Wszystkiego najlepszego!!!
Tort bezowy z truskawkami
Składniki na bezę:
-6 białek
-1,5 szklanki drobnego cukru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka octu jabłkowego
Składniki na krem:
-0,5 litra śmietanki 30%
-100 g serka mascarpone
-cukier waniliowy
Do dekoracji:
Truskawki, borówki amerykańskie lub inne owoce sezonowe.
Beza: Piekarnik nagrzać do 140 stopni. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie gładka i błyszcząca dodać ocet, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Ubijać do połączenia się składników. Bezę kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować koła o średnicy 23 cm. Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec dalej przez 60 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę w zamkniętym piekarniku przez kilka godzin(beza będzie wtedy bardziej krucha).
Krem:Ubić śmietanę na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier waniliowy. Połączyć delikatnie z serkiem mascarpone.
Połowę kremu wyłożyć na pierwszy krążek bezy, położyć owoce. Przykryć drugim krążkiem bezy i wyłożyć drugą połowę kremu na wierzch tortu. Udekorować truskawkami i borówkami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz